27 aprilie 2007

15 lucruri de stiut inainte sa pleci in Franta


  1. Evita sa vorbesti engleza. Fa un efort sa inveti cuvintele si expresiile uzuale in franceza.

  2. Ia-ti mai multi bani decat trebuie ; intotdeauna ai sa platesti chestii care nu ti le-ai propus.

  3. Acte frate. Ia cu tine copii dupa toate actele. Legalizate sau nu, sa ai la tine. Peste tot ti se cere teanc de acte.

  4. Daca te muti intr-un imobil unde nu cunosti pe nimeni sa zici "Bonjour, madame/monsieur!" daca te intalnesti pe casa scarii cu cineva. Aici salutul e un mod de viata.

  5. Strangerea de mana a unei fete, e vazut ca un gest politicos. (intotdeauna m-am intrebat de ce numai in Romania e vazut ca un gest nepoliticos: "vaiii nu se
    da noroc cu fetele, grosolanule!". Repet : nu e noroc e strangere de mana.)

  6. Intra in vorba cu oamenii. Francezii sunt foarte inchisi in ei. Vei ramane surprins sa vezi cat de politicosi pot fi daca ii abordezi prieteneste.

  7. Fetele sunt faine. :)

  8. Invata franceza. Merita. Vocabularul e relativ usor. Multe cuvinte sunt asemanatoare cu cele din limba romana. Gramatica e nasoala tare.

  9. Intre ora 12.00-14.00 sa nu te duci sa platesti, cumperi, tunzi, etc. In Franta intervalul asta orar CHIAR e pauza de masa.

  10. Seara dupa 8-9 orasele-s pustii. Inclusiv Parisul.

  11. Pupatul pe obraz intre fete-fete, fete-baieti e la ordinea zilei. In functie de regiunie se pupa intre ei chiar si de 3 ori cand se intalnesc! (stiu, si eu am ramas surprins).

  12. Weekend-ul e weekend. Biciclete, sport, 'barbecue', etc.

  13. I-Pod tata. Mp3-playerul e invechit. PS-2, Portable-DVD, Laptop 12", la ei banalitati. La noi sunt inca la categoria "Premiul 1" la tombole cu capace de margarina.

  14. Citeste in tramvai/autobuz/metrou. Se poarta.

  15. Si cel mai important : nu vorbi urat despre Romania! Nu le zi ca formatii gen : O-zone, Fara Zahar sunt rasuflate. Le place muzica romaneasca.


Sper sa fie utile. Chiar daca plecati sau nu in Franta, merita stiute.

2 comenturi:

Anonim spunea...

La punctul 10, trebuia sa spui si motivul. Dupa orele 8 circula negrii, care au devenit destul de multi in Paris. Iar cu metroul circula numai negrii...au pus "stapanire" pe el.

Anonim spunea...

esti un retardat ba baiatule.ai fost si tu intr-o tara straina si gata crezi ca stii totul nu ? :))) du-te si plimba-te ca la ora 12 noaptea e plin Parisul de turisti pe strada